Informatie over de snookertafel

Snookertafels staan bekend als de grootste tafels van de biljartsporten. De officiële afmetingen van een snookertafel zijn: 356,87 cm x 177,80 cm. Ondanks de afmetingen wordt snooker gespeeld met snookerballen van slechts 52.5 millimeter. Snookertafels beschikken over zes pockets waarin de snookerballen vallen zodra deze zijn gepot. Snookertafels zijn verkrijgbaar in verschillende maten waarbij het speelveld wordt uitgedrukt in foot (ft.)

Welk laken heb ik nodig?

Het laken van een snookertafel is gemaakt van 100% wol. In tegenstelling tot biljart- en pooltafels is het laken van een snookertafel niet spiegelglad, maar heeft het fijne haartjes. De haartjes staan één kant op waardoor de speler gemakkelijker met effect kan spelen.

Lakens gemaakt van 100% wol:

  1. laten vocht snel verdampen, zodat de bal blijft rollen
  2. hebben fantastische speeleigenschappen
  3. slijten sneller dan synthetische dekens
  1. zijn vaak duurder dan synthetische lakens

Voor de spelers die met effect spelen

Bij snooker speel je op een laken gemaakt van 100% wol. Dit materiaal is perfect voor spelers die spelen met effect. We bespreken drie verschillende effectballen die regelmatig worden gebruikt tijdens een snookerwedstrijd.

Topspin

Bij 'topspin' rolt de cueball (witte bal) achter de geraakte object-ball aan. Als je topspin wilt creëren, moet je de cueball aan de bovenkant raken. Deze stoot - recht en strak - creëer je door een brug te creëren. Zodra je de keu op juiste hoogte hebt gebracht kun je de cueball gaan stoten. Een topspin heeft alleen zin als de cueball en de bal die je wilt raken dicht bij elkaar liggen. Zo wordt de volledige energie omgezet en rolt de cueball de andere bal achterna.

Stun run through

Bij Stun run through blijft de cueball liggen zodra het in aanraking komt met de object-ball. Je creëert Stun run through door de cueball net onder het midden te raken. Het gevolg is dat de bal blijft liggen. Ideaal wanneer je in een situatie terecht komt dat de cueball in een pocket kan rollen. Dit voorkom je dus door met dit effect te spelen!

Backspin

Bij backspin zal de cueball terug rollen zodra het een andere bal raakt. Je creëert backspin door de cueball aan de onderkant te raken. Voor beginnende spelers: backspin creëren is erg lastig en wordt aangeraden als de cueball en de gespeelde bal dichtbij ligt. Op deze manier gaat er geen energie verloren en wordt de volledige energie overgebracht.